Ransjen på prærien

Amarillo Texas – Santa Rosa New Mexico

Langt ute på på prærien utenfor Santa Rosa finner vi cowboyen Curt. Cirka tre mil ut i ødemarken driver han og hans familie en ransj på 41 000 sqare miles.

santarosa-27-edit

Her ute er det så tørt at man skulle tro at ingen skulle kunne leve, men med hjelp av flere dype brønner finner familien nok vann til å livnære seg selv og ca 100 kyr. Stedet ligger 1600 meter over havet og det er ekstremt tørt her. Det har ikke regnet på flere måneder.

Den 65 år gamle cowboyen demonstrerer hvordan han bruker hesten som arbeidsverktøy. Med lette bevegelser viser han hvordan han finmanøvrerer sin firbente venn. I løpet av få sekunder har han også full kontroll på en kalv med hjelp av lassoen sin. Man skulle kanskje tro at dette var et spill for turistgalleriet, men dette er faktisk hverdagen til cowboyen som dessuten har norske aner. Hans bestefar utvandter til USA tidlig på 1800-tallet fra Leksvik i Trøndelag.

 

Etter demonstrasjonen får vi servert det møreste kjøttet jeg noen gang har smakt. Curt fyrte opp grillen og begynte å steke kjøttet allerede klokken 04.00. 15 timer senere får vi servert måltidet av hans kone og tre døtre.

På veien har vi i dag vært innom Cavanders Boots City. En butikk som selger boots, hatter og annet utstyr til kugutter og kujenter. Vi var også innom Cadillac Range. Her har en kunstner halvveis gravd ned en rekke gamle Cadillacer som han senere har prydet med surrealistiske farger.

I den forlatte spøkelsesbyen Glenrio hadde vi et litet stopp. Her kan man stå med det ene benet i Texas og det andre i New Mexico.

Før vi krysset første tidssone stoppet vi på Route66 Midtpoint. Punktet ligger i Adrian Texas. Herfra er det like langt til Los Angeles som det er til Chicago. I morgen fortsetter ferden videre til Alberquerque.

santarosa-9-edit  santarosa-13-edit santarosa-15-edit santarosa-24-edit santarosa-27-edit santarosa-39-edit santarosa-43-edit